Stråtag på Fyn

Taget af strå

Her i vinterferien besluttede I, at I ikke ville på vinterferie. Altså sådan en rigtig skiferie. Nej, I ville tage i sommerhuset og bruge tiden der for at klargøre det til sommer. I plejer jo at bruge det meste af sommerferien der. Måske tager I en uge på ferie sydpå i løbet af sommeren. Ellers er det sommerhuset og livet dér, som giver jer den største glæde. Huset ligger på det vestlige Fyn. Det er et smukt gammelt hus. Faktisk var det din kones bedstefars hus. Hun har arvet det, og I har brugt en del penge på at få det sat i stand. Nu, langt om længe er det blevet rigtigt lækkert. Facaderne fremstår som de oprindelige bindingsværksmure. Og selvfølgelig har i stråtag på huset.

En professionel tækkemand

Du kan godt huske, hvor svært det var, dengang I startede på renoveringen at finde en god tækkemand på Fyn. Det tog flere uger at finde den rette. Dengang var det ikke så populært med stråtag, som det er i dag. Der var mangel på tækkemænd. I var dog heldige at blive sat i forbindelse med én, der holdt til ikke så langt fra hvor huset ligger. Han var bare meget svær at få fat i. Dengang havde enhver jo ikke mobiltelefoner. Og tækkemanden på Fyn, som I havde fået telefonnummeret til, tilhørte ikke den generation, der er vild med gadgets. I fik dog på en eller anden vis fat i ham. Han kom sammen med sin søn, og så på taget. Gav et tilbud på, hvad det ville koste jer at få nyt stråtag på huset. I accepterede det, og tækkemanden og hans søn udførte arbejdet til perfektion. I dag er det sønnen, du ringer til, når I skal have stråtaget tjekket. Heldigvis svarer den fynske tækkemands søn altid på mobilen. Han er nem at komme i kontakt med.

Stråtag skal vedligeholdes

Når du ejer et hus med stråtag, så skal du altså passe på det. Taget, altså. Et stråtag skal passes. Så holder det længere. Alle ved, at et stråtag ofte kan blive hjem for små dyr og insekter. Og det kan da være hyggeligt nok, men det kan altså også være kilde til, at du på et tidspunkt skal have lavet store reparationer i taget. Reparation af stråtag kan blive lidt af en opgave. Der kan være gået fugt i taget, fordi de små dyr har lavet huller i det. Fugten kan have spredt sig til tagkonstruktionen – og sker det, så skal ikke kun selve taget repareres, men, også tagkonstruktionen.

Få et tagtjek af fagmanden

Derfor skal du altså sørge for, at dit stråtag jævnligt bliver tjekket af en fagmand. Du behøver nok ikke at få det tjekket hvert år, men det kan være en fordel, at din tækkemand lige kommer forbi sådan med en 3 – 4 års mellemrum. Det er nemlig ikke kun små dyr, der kan forvolde skader. Måske står der et stort træ i nærheden, som kaster skygge på dele af taget, så det aldrig nogensinde når at blive tørt, fordi det regner så meget. Uden sol på taget kan der dannes mos og fugt. Mos kan være kønt på et stråtag. Men det er faktisk ikke så sundt for taget. Netop fordi mos gror i meget fugtige omgivelser.

Lad din tækkemand her på Fyn rådgive dig om, hvad du kan gøre for at beskytte stråtaget. Der findes nemlig midler og membraner, som kan sikre, at dit stråtag ikke forgår så hurtigt. Husk, at det er naturmaterialer, som dit tag består af. De skal passes. Og gør du det, så får dit stråtag meget længere levetid. Det vil du gerne have, så du kan nyde dine sommerferier i huset uden bekymringer. Derfor gør du klogt i at få det tjekket nu.