udsalg

Luksus i hverdagen

Der er mange gode grunde til, at du pludselig får brug for en lille gave. Måske bliver du inviteret til middag hos en kollega – sådan helt uventet. Måske er du bare glad og vil give en gave til din bedste ven. Det sker også. Måske er du tvunget til at finde en gave til den der moster, der forventer at du tager ’noget’ med til hende, når hun har inviteret dig til te. Det kan også være, at du ved, at du skal til fødselsdagsfest hos din søster. Du har derfor næsten pligt til at give hende en gave!

Nu er der så bare det, at uanset hvorfor, så har du ofte brug for at give en gave. Du er bare ikke så fantasifuld. Så det her med at finde en god lille eller større gave, er faktisk svært. Du er heller ikke ferm på hænderne, så der er ikke noget med selv at fremstille en gave til mosteren, søsteren eller kollegaens hustru. Tidligere tyede du ofte til at give en CD i gave. Det er sådan en nem lille gave. Den vejer ikke så meget. Den kan plomberes, så hvis modtageren ikke brød sig om musikken, så kunne han eller hun bare bytte den. Intet problem der. Men efter at vi nu bare streamer musikken fra flere forskellige musiktjenester, så er den med CD’en ligesom røget ud. Det er faktisk kun samlere, der bliver glad for en CD i dag. Og samlerne – ja, dem kender du ingen af.

Mere originale gaver

Den der med en flaske vin og en buket blomster har du forkastet som gave til værtinden for længe siden. Det kan jo misforstås. Du er ikke bejler. Du vil bare vise din vært, at du værdsætter hans eller hendes gestus med at invitere dig. Hvad kan du finde på at bruge som en lille gave? Har du noget i dit hjem, som du selv har fået, og som du måske gerne vil af med? Egentlig ikke. Men hvad så?

Jeg har et forslag, som er godt – synes jeg selv: Jeg ville gå ned til den nærmeste isenkræmmer, der også har et pænt stort udvalg af brugskunst. Og så ville jeg næsten tømme isenkræmmerens lager for de små, søde træfigurer fra Spring Copenhagen. Altså, det er figurer, der kan bruges som små pyntegenstande på en hylde eller i en vindueskarm. De er fremstillet af egetræ og sommetider også af andre træsorter. Det kan være en lille sæl. Det kan være en kugle med en smiley på eller det kan være en nøglering, hvor der er sat en lille emoji på. Det kan også være en brugsgenstand – fx en peberbøsse. Det er flot håndværk. Figurerne er lækre at røre ved – de ligger godt i hånden.

Ja, jeg ville købe en del af de forskellige figurer og bare have dem liggende i deres lille æske og så bare pakke den ind, når jeg har brug for en gave. Det er en perfekt gave til fødselsdag, som værtindegave – eller bare som en gave, du gerne vil give til én, du holder af.

Kender du FIRE?

Flere og flere mennesker får øjnene op for den her bevægelse, der kaldes FIRE. FIRE står for Financial Independence Retire Early. Finansiel frihed – tidlig pension. De har et ønske om at leve et andet liv end det, som vi normalt er opdraget til: Gå i skole, få en uddannelse og et job. Gå på pension, når vi er ca. 67. Nyde vores otium. De vil leve livet uden for den konventionelle ramme. De har et ønske om at blive uafhængige af en lønindkomst i en tidlig alder, så de kan trække sig væk fra arbejdsmarkedet. De vil måske rejse. De vil måske bruge al deres tid på deres familie – eller andre projekter i deres liv. Derfor begynder de meget tidligt i deres liv at spare op. De bruger færrest muligt penge, og de lever ofte et meget sparsommeligt liv, så de kan investere de penge, de sparer. Investeringerne vil blive det, de skal leve af, når de mener, de har penge nok. Der er mange diskussioner om FIRE er fornuftigt og samfundsansvarligt. Men hvordan lever de mennesker, der tilhører FIRE-bevægelsen så egentlig?

Kig på ting på udsalg

Ja, de lever beskedent. Du kan finde eksempler på mennesker, der lever ekstremt beskedent: De gør alting selv. De sørger for at købe ind, så de kan dække deres basale behov billigst muligt. De går ikke ud og spiser. Nogle af dem går så langt, at de ikke engang bruger en køkkenmaskine til at lave fars til frikadellerne. De bruger klør fem. Det er deres valg. Der er dog også nogle, der ikke er så ekstreme. De har måske ikke sat sig det mål, at de vil være finansielt uafhængige som 30-årige. De kan godt vente, til de er 50. De mennesker lever også beskedent. Men, de vil dog ikke sige nej tak til nogen komfort i deres liv. De sætter pris på kvalitet – men de sørger også for at købe ind til gode priser. De vil fx gerne bruge nogle af deres penge på en ny køkkenmaskine. Men de køber ikke den nyeste model, de kan finde. De gør det, som fornuftige mennesker gør: De kigger på isenkram udsalg hos Kram og Kanel, og kan de finde den køkkenmaskine, de har brug for, så køber de den på udsalg. Det er deres valg.

Træf dine egne valg

Det er også dit valg, hvordan du vil leve. Jeg synes bare, at jeg vil gøre dig opmærksom på, at der er virkeligt mange penge at spare, hvis du står i den situation, hvor din køkkenmaskine er gået i stykker. Du behøver ikke at skulle betale mange penge for en ny. Du kan givetvis finde sådan en på udsalg hos isenkræmmeren. Lad være med at falde for fristelsen og købe en maskine, der er lavet af materialer, der har de rigtige farver. Den maskine, som gik i stykker, var jo heller ikke den sidste model, der lige er kommet på markedet. Du elskede maskinen. Men nu har du altså brug for at købe en ny maskine. Gør det noget, at det er en model, der udkom for et eller to år siden? Det er nemlig den slags maskiner, du kan finde under et isenkram udsalg.