Videoovervågning for private

Der er rigtig meget debat om videoovervågning. Nogle er for, andre er imod det. Stemmerne for og imod kan blive meget højbrystede, og virkeligheden er nok, at vi aldrig kan blive enige.
Der er jo også stor forskel på, om man overvåger et offentligt område eller et privat hjem.

Hvis du som privatperson gerne vil have videoovervågning over din ejendom, ja så må du gerne det. Men du skal sætte dig grundigt ind i reglerne, for der er mange undtagelser. Og ja – det er en fremragende kombination med en god tyverialarm for eksempel – se her: https://www.alarmogsikring.dk/shop/tyverialarm-8c1.html

Video overvågning

Lad os se et eksempel: Du ejer et stort stykke land, hvorpå der er en privat vej, som bruges til almindelig færdsel. Det kan fx være en sti, som fører folk fra punkt A til punkt B. Du, kan ikke forhindre almindelig færdsel på stien, og selv om du faktisk ejer den, så må du ikke videoovervåge den. Hvis stien ikke bliver brugt til almindeligfærdsel, så må du gerne overvåge den. Du skal bare gøre opmærksom på, at stien er privat, og at færdsel ikke er tilladt. Og så skal du også fortælle, at området videoovervåges.
Omvendt, du må gerne foretage videoovervågning af indgangspartiet til din bolig. Du skal bare sørge for, at videokameraet ikke tager billeder af vejen uden for din bolig. Det må heller ikke optage billeder af, hvad der sker på din nabos grund.
Men det er der så en undtagelse for: Du må gerne videoovervåge fx vejen uden for dit hus. Kameraet må bare ikke oplagre billederne på en disk. Den slags overvågning giver vist ikke mening, hvis der sker en forbrydelse.

Virksomheder må gerne

Et andet eksempel: Vi ser ofte, at forretninger skilter med, at de har videoovervågning. Det må de gerne. Det er en privat virksomhed. De må dog ikke overvåge gaden, du kommer ind i butikken fra. Det er der så undtagelser fra. Banker, fx, må gerne videoovervåge hæveautomater, selvom de faktisk er i offentligt rum. Nogle stormagasiner må også gerne overvåge indgangspartiet, selv om det også er i offentligt rum.

Hvis du vælger at sætte videoovervågning op, så skal du også være opmærksom på, at det er forbudt at dele billederne med andre. Det er et brud på persondataloven, og det kan føre til kæmpestore bøder.
Du behøver ikke at skilte med, at du har videoovervågning, hvis du har overvågning af dit hjem, men hvis du har videoovervågning i din virksomhed, så skal du skilte med det. Folk, som kommer ind i din butik, fx skal vide, at der er videokameraer.
Det står lidt i modsætning til tyverialarmer. Har du en tyverialarm sat op, skal du ikke skilte med det. Her er det vist en idé om overraskelsen, en tyv får, når alarmen går, som gør, at det ikke er nødvendigt at fortælle om, at tyverialarmen er sat op.
Men det kunne måske være en god idé at skilte med, at man har videoovervågning i sit hjem, selvom det ikke er påbudt. Det vil sikkert få nogle tyve til at vende om.

Som du kan se, så er reglerne ikke helt lige til. Så et godt råd, du bør følge, er, at du skal sætte dig godt ind i reglerne for videoovervågning, inden du sætter sådan et system op.