Test for ESD

I produktionslokaler og testlokaler, hvor følsom elektronik håndteres, er ESD (ElectroStatic Discharge) et meget stort problem. Du kender godt ESD fra din hverdag – for eksempel når du rører ved et eller andet, og du får et rap over fingrene i form af et lille elektrisk stød. Hvis den slags stød ryger i følsomme integrerede kredsløb, kan disse være ødelagte på et splitsekund! Derfor skal den slags elektronik håndteres i helt særligt indrettede rum, hvor både indretning og de ansatte er beskyttede mod opbygning af statisk elektricitet.

Og naturligvis er det nødvendigt at monitere, hvad der sker i sådan et rum i form af test af ESD med jævne mellemrum. Til det formål findes der en række yderst avancerede måleinstrumenter, der i daglig tale ofte kaldes ESD test eller ESD tester – du kan se eksempler her.

Et enkelt visuelt eksempel på en ESD tester:

ESD testudstyr
ESD tester fra Zenitech A/S

ESD kan ødelægge for enorme beløb

Det er jo ikke småpenge, der er i spil, når vi taler om for eksempel laboratorier eller produktionsfaciliteter med store mængder uhyre følsom elektronik – ofte taler vi om både seks- og syvcifrede beløb i spil her. Derfor er det ikke nok at indrette efter alle kunstens regler – en kontinuerlig overvågning af for eksempel afledningsindretninger er bydende nødvendig. Og det er til den slags opgaver, en ESD tester benyttes.

I Danmark er det især virksomheden Zenitech, der er ekspertisen på området, og det er da også fra deres hjemmeside – www.zenitech.dk – at vi har fundet væsentlige dele af inspirationen til denne artikel.

Ikke så mange udenfor det produktions- og testmiljø, hvor ESD er en problemstilling, kender overhovedet til, at det er et problem. Men tænk på, når du næste gang kører forbi en high-tec virksomhed, at der bag murene er et enormt setup, der skal sikre den bedst mulige håndtering af deres udstyr og de produkter, som du måske selv er kunde til.