Slut med sod

Det var en lettelse, da vi kasserede vores brændeovn. Ovnen var gammel og utæt, den havde tjent os gennem mange år og sørget for en stor besparelse på fjernvarmeudgifterne, men jeg var træt af besværet med at gøre rent på grund af sod og røg fra ovnen og støv fra brændet. Min mand kunne heller ikke rigtig holde til at kløve brænde mere, og hvis vi skal købe kløvet brænde, er besparelsen ikke videre stor.

Da brændeovnen var smidt ud, blev muren renoveret, og dermed blev der plads til et mindre chatol, som tidligere havde stået i entreen. Jeg var lykkelig over, at brændeovnen var væk, og glædede mig til, at jeg ikke behøvede at gøre rent hver dag. Desværre viste det sig, at der stadig var sod på vinduer og andre flader i stuen, og der gik et stykke tid, før jeg fandt ud af, at det skyldes de mange stearinlys, jeg tændte hver aften. Se her.

Det ærgrede mig, for stearinlys er forbundet hygge, min mand forslog, at jeg købte et par lyskæder som erstatning, men det ville ikke være det samme, jeg savnede levende lys i alle mine fine stager. Ved et tilfælde så jeg en reklame for sojalys, lys som jeg ikke vidste noget som helst om. Men sojalys soder ikke, de er ikke allergifremkaldende og fås med forskellige dufte og i forskellige udformninger.

Jeg har bestilt en sending på nettet og glæder mig til at få hyggen ind i huset igen, og især til at være fri for al den rengøring.