Hvor er isolering mest effektiv?

I disse krisetider er det bydende nødvendigt, at vi passer på. Vi ser, at varmeregningerne stiger og stiger. Nogle mennesker har fået store chok, fordi de havde ikke kunnet forestille sig, at varmeregningen ville nå derop, hvor den er nu. Andre mennesker har været lidt mere på forkant og har sørget for at få lavet god isolering i deres hus. De ser også stigninger, men slet ikke i samme grad. Og de kan derfor tage det lidt mere afslappet – i det mindste lige nu.
Har du ikke sørget for, at din bolig er godt isoleret, så bør du simpelthen gøre det.

Det er en udgift. Men sådan, som tingene ser ud, så er der ikke håb om, at du kan få billigere varme langt ud i fremtiden. Og hvordan henter du pengene inde? Ved at sørge for en god isolering af loftet i dit hus! Så er det sagt. Isolering af loft er noget vi generelt ikke er så opmærksomme på. Vi tænker meget i godt indeklima og sørger for både at lufte ud, og at vi bruger LED-belysning. Men der er bare det at sige til det, at en bolig, der er godt isoleret faktisk, tilbyder et meget bedre indeklima. På flere fronter:

Undgå fugt på loftet

For det første undgår du fugt. For det andet holder en god isolering bedre på varmen. Det betyder, at du bruger færre penge på opvarmning af huset. Omvendt holder det også bedre på den friske luft, hvis du har brug for at nedkøle huset på varme dage. Og har du en varmepumpe, så har du sikkert allerede brugt den funktion. Så du ved, hvor nødvendigt det kan være at regulere temperaturen i boligen.

For det tredje, så er isolering af loft en god investering. Intet mindre. Dit hus har sikkert et energimærke – og hvis du sørger for god isolering på loftet, så kan din boligs energimærke springe et par trin op – og det kan være meget værdifuldt. Især, hvis du har brug for et lån senere hen – eller hvis du på et tidspunkt vil sælge din bolig. Din boligs værdi stiger simpelthen. Så simpelt er det.

Loft uden isolering

Så hvis du har betænkeligheder over at skulle sætte i gang med at få lavet isoleringen på loftet, så håber jeg, at jeg har kunnet overbevise dig om, at det er nødvendigt nu. Du behøver ikke at skulle gøre andet end at tale med et autoriseret isolatørfirma, som kan udføre arbejdet for dig på meget kort tid. Måske en dag eller to. Og du vil kunne mærke forbedringen lige med det samme. Altså sådan indeklimamæssigt. Du vil også kunne mærke forbedringen næste gang du får en varmeregning. Den vil nok ikke være faldet tilbage til det gamle niveau, men den vil givetvis ikke være så stor, som, hvis du undlader at få lagt god isolering på loftet. På længere sigt vil du også være glad for, at du fik isoleret. Du vil nemlig hurtigt kunne spore, at den investering du laver med isolering af loft lige nu, vil betale sig selv hjem, fordi du kan holde udgiften til varme i skak.

Kolde mure kan isoleres

Nu er det ved at være sidste chance for, at I kan få gjort noget ved de der tomme hulmure i år. Alle isolatørfirmaer har nemlig hamrende travlt. Alle skal have tjekket og lavet isolering af hulmurene. Der er jo det her problem med de stigende varmeregninger. Og varmer er vi altså nødt til at kunne betale for.

I har købt et stort gammelt hus. Sådan en gammel kasse, der blev bygget engang i løbet af 60’erne, og som aldrig har fået lavet ordentlig isolering. I vidste det godt, at det ville blive en udgift, som I må påtage jer. I fik da også et fornuftigt prisnedslag, da I forhandlede med ejendomsmægleren. I så det også i husets tilstandsrapport, inden I købte. Der var følgende anmærkning: ”Isolering af hulmur: Ikke eksisterende.”

Det undrede jer sådan set lidt. Men I tænkte ikke videre over det. Det var jo meget typisk, at man ikke isolerede hulmurene dengang. Der var sådan en misforståelse, som betød, at de fleste ikke isolerede. Overbevisningen var, at luftcirkulationen i hulmurene ville forhindre fugtskader. Problemet var dog, at der ikke er luftcirkulation i hulmurene. Luften står stille, og derfor kan fugtskader alligevel opstå. Så nu, hvor I endelig er blevet de nye ejere af huset, så er det altså noget af det første, som I skal have styr på.

Sparer penge på varmeregningen

Isoleringen af hulmurene vil kunne sikre, at I ikke skal bruge så mange penge på at varme huset op. Den vil faktisk også medvirke til at fugtskader ikke opstår – for slet ikke at tale om, at når I har fået isoleret hulmurene, så vil jeres hus stige i værdi. Meget mere, end omkostningen vil være. Så I vil altså få en gevinst meget hurtigt. Men lad den være. Huset vil også stige meget mere i værdi over tid.

Det er første gang, I køber hus, så I har ikke så meget erfaring med at passe et hus endnu. Forståeligt nok. Men erfaringen kommer. Det, I skal sørge for nu, er at komme u af starthullet. Få fat i isolatøren, som I allerede har talt med, og få ham til at give jer en idé om, hvad isolering af hulmurene i jeres hus vil koste og lav en aftale med ham om, hvornår han og hans ansatte kan komme og udføre arbejdet. Det vil tage dem en dags tid. Og I kan være sikre på, at arbejdet bliver udført efter alle de gældende regler.

Få det gjort nu!

Jeg siger det igen: Kom i gang. Isolatørerne har travlt, fordi alle vil gerne spare penge på varmeregningen. Der er rift om isolatørerne – og hvis I ikke vil risikere at sidde i et koldt og fugtigt hus til vinter, så er det ved at være på høje tide at få lavet den nødvendige aftale med firmaet.
I behøver ikke at bekymre jer om hvordan selve isoleringen af hulmurene foregår. Det er forholdsvis simpel proces, men den kræver viden og erfaring. Det er grunden til, at jeg også insisterer på, at I bruger en autoriseret isolatør.