Haven – had og kærlighed

Lad mig bare være ærlig: Sådan noget som haveanlæg og havearbejde er ikke ligefrem det, jeg interesserer mig mest for, så det er faktisk min kone, der regerer i vores have. Bevares, jeg tager mig af det mere banale og grove arbejde som at slå græsplænen, men eller er det fortrinsvis hende, der bruger tid i haven, hvilket i øvrigt passer hende godt, fordi hun nyder at gå og pusle derude.

Da hun før sidste weekend faldt over en notits i avisen om, at der var såkaldt ”åben have” på en adresse ikke ret langt fra, hvor vi bor, besluttede hun sig for at kigge nærmere på den pågældende have, som selvfølgelig nok ville være noget af et pragteksemplar af slagsen. Hvorfor skulle man ellers vise den frem?

Jeg vil ikke ligefrem sige, at jeg blev tvangsindlagt til at tage med, men der var i hvert fald et vist pres på mig, så jeg indvilgede i at ledsage hende. Jeg må nu sige, at jeg blev positivt overrasket over, hvor flot den pågældende have tog sig ud.

Havegangene i den meget store have var belagt med nydeligt grus, som var blevet sirligt revet til lejligheden, og der var ikke noget i retning af uvelkomment ukrudt at få øje på noget sted, ligesom græsplænen nærmest så ud, som om den var trimmet med en neglesaks.

Rundt om i haven var der anlagt nogle flotte højbede med inspiration her fra: http://jmsgranit.dk/47-h%C3%B8jbede- der hver især fremviste et veritabelt hav af blomster i alle mulige farver. Det så virkelig flot ud, måtte jeg erkende, men det var jo også lige på den årstid, hvor sommerblomsterne står fuldt udsprungne.

Værtsfolkene gik med gæsterne rundt og fortalte om, hvordan de havde anlagt haven og lidt om, hvor meget tid, de bruger i den. Godt det ikke er mig, tænkte jeg ved mig selv, mens jeg kiggede nærmere på de flotte kvadre af granit, der var brugt til at opbygge de mange højbede i haven. Det så virkelig godt ud, og det fik mig til at overveje selv at etablere sådan nogle i vores egen have, hvis ellers min kone synes om ideen. Granit på Sjælland – så er der kun ét sted: JMS Granit.

To steder i den store have var der indrettet små oaser, hvor man kunne sidde ved et lille bord og nyde en kop kaffe. Disse oaser var belagt med nogle flotte fliser, som ikke bare var lavet af kedeligt udseende beton. Jeg var ikke helt klar over, hvilken type fliser, der var tale om, men de mindede mig mest om en eller anden form for italiensk marmor, og flot så det ud.

Værtsparret bøde alle gæsterne på en kop kaffe, men da det var lidt køligt den dag, valgte de at servere den i et halvåbent havehus, manden selv havde bygget. Det blev opvarmet med en hyggelig brændeovn i smedejern, og jeg bemærkede, at der blev fyret med træpiller. Manden fortalte mig, at træpillerne giver mindre forurenende røg fra sig, så det brugte de normalt altid til at fyre med i brændeovnen.

Alt i alt blev det til et ganske hyggeligt besøg i haven.