Girl in Black Top Looking Surprised

Angst, stress og depression

Du er ude og gå en tur med dit barnebarn. I går ude i skoven. Her er dejligt. Bøgetræernes blade er grønne. I stopper op ved den kæmpestore myretue, fordi du vil vise hende, hvordan de bor ude i naturen. Og så mærker du, at hun er skræmt fra vid og sans og meget stresset. I skynder jer væk fra myretuen. Og på vejen hjem tænker du, så det knager i din hjerne: Hvad skete der lige dér? Hvorfor reagerede hun så stærkt? Børn er normalt ikke bange for insekter. Hvad er det for en fobi, hun lider af?

Entomofobisk angst

Ja, den konkrete situation, du lige har oplevet med dit barnebarn, fortæller dig, at hun lider af entomofobi, som er betegnelsen for angst for insekter. Du ved, at der findes mange fobier. Og du har da også selv lidt af agorafobi. Det var faktisk ikke særligt morsomt at lide af den sygelige angst for åbne pladser, som agorafobi er. Har dit barnebarn arvet dit gen, der giver jer fobier? Du bliver nødt til at tale med din søn om det. Han skal tage stilling til, om hans datter skal i behandling for angst. Fobier er jo særlige former for angst.

Angst for åbne pladser

De har ofte mærkelige navne, der har rod i det græske sprog, som fortæller noget om, hvad det er for et objekt angsten kredser om. Fx så betyder agorafobi, at du er angst for åbne pladser. Det græske ord for en åben plads er nemlig ’agora’. Og det græske ord for insekt er ’entomo’. Ligesådan er ’arachni’ det græske ord for edderkop. Vi kender jo til araknofobi, som netop fortæller, at vi er bange for edderkopper.  Og ja: ’Fobi’ kommer også fra græsk sprog (’Fovos’ eller ’Fovia’, som betyder frygt eller bekymring).

Du var selv i behandling for din agorafobi. Måske skal dit barnebarn behandles for sin entomofobi. Efter din mening vil det være godt. Og jo hurtigere hun kommer i behandling desto bedre for hende. Hun vil ikke skulle lide i flere år hver gang, hun ser et insekt, indtil hun selv finder ud af, at hun har en angstlidelse. Og det vil bestemt lette hendes liv.

Få lavet en test for angst

Du må derfor forklare din søn, at han skal sørge for at hun kommer til en psykolog eller psykoterapeut, som kan afdække, hvad det er, som bevirker, at hun bliver skræmt fra vid og sans, når hun ser et insekt. Måske skal han udføre en angst test på hende. Imens I går hjem, tænker du over det. I er kommet på lang afstand af myretuen og du kan mærke, at dit barnebarn ikke længere knuger din hånd så hårdt. Hun taler til dig. Spørger dig om alt, hvad hun overhovedet kan komme i tanke om. Hun er begyndt at slappe af – den lille sjæl.

Inde i lejligheden sætter hun sig med en mobiltelefon i hånden og begynder at spille et spil. Du sætter dig til din PC og begynder at lede efter gode terapeuter, der har speciale i behandling af angst og fobier. Du skulle jo gerne kunne ’servere’ et par navne og kontaktoplysninger på terapeuter, som din søn kan tale med. Det er vigtigt tidligt at undgå, at hun en dag bliver ramt af for eksempel en depression grundet hendes problemer med angst.