Mos er et tilbagevendende problem for hus- og haveejere

Det er næsten umulig at være hus- og/eller haveejer uden at være rendt ind i problemer med mos. For de fleste opfatter nemlig for det meste mos som et problem.

Uanset, om det er mos på fliser og tage, der giver problemer eller om det er mos på træer eller i græsplænen, så er det nogle af de samme forhold, som gør, at mosset dukker op. Skygge og fugt er de to største faktorer, når et område bliver invaderet af mos. Det er nemlig i fugtige og skyggefulde områder, at mos har det allerbedst.

Som udgangspunkt er det altså underordnet, om mosset er opstået i græsplænen eller om det er på hustaget det er kommet. Løsningen vil som oftest være, at sørge for at der ikke er for meget fugt og at der er så lidt skygge som muligt.

Det kan dog ofte være svært helt at undgå skygge på eksempelvis et nordvendt tag. Og i nogle tilfælde er det derfor stort set uundgåeligt, at mosset fremkommer. Men er der f.eks. nogle store træer, som kaster skygge ind over taget er det en god idé at beskære dem, så taget kan få så meget sy som muligt. Det er også med til, at taget bedre kan tørre.

Træer og buske er også ofte medvirkende årsager til f.eks. mos på fliser og i græsplæner. Men også stakitter og endda selve huset er nogle gange årsag til at der er skyggefulde områder på en grund.

Udover det at skygge og fugt giver mosset gode betingelser, så er det samtidig også med til at give græs dårlige vækstbetingelser, hvorved mosset simpelthen får lettere ved at overtage.

Et problem med mos løses bedst ved at sørge for at nedsætte fugten og lukke lys og luft ind. Fjern herefter mosset fra de ramte områder og så f.eks. efter med nyt græs, såfremt det er græsplænen, som er ramt af problemet, så er du godt på vej mod at forbedre situationen. Læs mere på fjernmos.dk for at blive endnu klogere på, hvordan du skal forholde dig til de forskellige problemer med mos.