Investeringsfejl :-(

Private investorer må ofte slå sig til tåls med lavere afkast på grund af nogle typiske fejl, de laver uden at vide det. Investering er kompliceret, og når vi i Miranova giver investeringsrådgivning, er der flere råd, der er lette at implementere, men som giver stor værdi for den enkelt opsparer.

Dårlige aktier

Fra tid til anden oplever jeg, at dem jeg giver investeringsrådgivning desværre oplever ganske store tab, når de investerer i aktier. Det er klart, at når aktiemarkederne falder med 20 procent på få måneder, så taber alle. Men over en længere årrække, er der nu alligevel en del mennesker, der desværre taber mere, end det markedet taber generelt. Forklaringen er i mange situationer, at man holder fast i såkaldte ”taberaktier”. Visse aktier taber meget værdi, og reaktionen bliver så: ”jeg venter til de er steget igen, og så sælger jeg”. Desværre fungerer det ikke sådan, at dit ønske om at holde fast i en aktie til den stiger rent faktisk går i opfyldelse. De andre investorer ved ikke, hvad du tænker, og det påvirker ikke kurserne. Du kan lige så godt sælge de aktier med store værdiforringelser, som dem der er steget kraftigt.

 

I januar 2011 viste professor Brad M. Barber fra universitetet UC Davis på Penge- og Pensionspanelets konference, at folk langt hellere vil undgå tab frem for at vinde. Og det er netop forklaringen på, at man holder fast i taberaktier – man nægter at realisere tabet og tænker, at det først er et tab, når man sælger. Det er et tab, så snart kursen falder, uanset om du sælger eller ej.

Høje investeringsomkostninger

I en anden undersøgelse af Brad M. Barber var konklusionerne, at privatpersoner får lavere afkast jo oftere de køber og sælger aktier, og at navnligt mænd får dårlige afkast på grund af for mange handler. Køb og hold er bedre.

Risikoen får læsset til at tippe

Mange aner ikke, hvad de får i afkast eller rente på deres investering. Ved du ikke det, vil jeg påstå, at du heller ikke ved hvor meget risiko, du tager. Her kan investeringsrådgivning virkelig betale sig selv hjem mange gange. Du kan nemlig få sat tal på, hvor stor din risiko er. Det kan foregå således, at du får at vide, hvor meget dine investeringer kan falde i løbet af for eksempel et år. Det overrasker rigtig mange, som vi har rådgivet.

Investering er ikke rolig, der kommer ikke rolige perioder

Aktiekurser svinger meget. Rigtig meget. Og det gør flere typer obligationer faktisk også. I mange situationer står investorer og kigger på markedet uden at turde investerer i det, fordi de lige vil vente på, at der kommer lidt mere ro på. Forstået på den måde, at hvis der er store kursudsving i en periode, undlader man at sætte penge på aktierne, selvom det ikke kan lade sig gøre at forudse, om en kraftig nedtur er ved at være overstået. Her er mit bud, at du skal holde dig fra investering i aktier, hvis du ikke tør kaste penge i et marked, der svinger. For det vil altid svinge meget. Kan du ikke holde det ud, får du et meget gladere liv ved at holde din investering på lang afstand.

Kontanter frem for at investere

Denne fejl er beslægtet med fejlen om ikke at købe aktier, før der er kommet ro på. Igen vurderer jeg, at trækker du dig ud af markedet for at sætte pengene kontant, er det et tegn på, at du har taget for stor risiko. Det er fint at sælge ud, men ikke hele butikken. Kun til den grænse, der passer dig.